Winter can be beautiful

Winter can be beautiful

Sunday, May 17, 2015

Eggplant bruschetta *** Брускети с патладжан




Това е снимката, която получи толкова много харесвания във фейсбук, че реших да си направя труда и да заснема целия процес за да мога да го споделя с вас.
За предястие за 6 човека са необходими 2 патладжана, един по-голям домат, една франзела, зехтин, чесън, сол, фета сирене, зелен лук.

Патладжана се нарязва на кръгове с дебелина около 5 мм и се оставя в купа с вода за около 30 минути. През това време се подготвят другите продукти.


 Един голям домат се нарязва на ситни кубчета и се посолява.


2-3 скилидки чесън се посоляват и се счукват. За да се получи хубава чеснова паста, по време на счукването зехтина се добавя на малки количества.  4-5 лъжици зехтин ще е достатъчно.

След като сме нарязали домата и сме приготвили чесновата паста, идва време да извадим патладжана от водата, да го посолим, да го поръсим с малко зехтин и хубаво да го объркаме.

Аз лично подреждам патлажанените кръгове върху алуминиево фолио, но това може да стане и в тавичка. Просто си спестявам миенето :-) Кръговете се подреждат и се пекат 30 минути при температура 200-210 градуса целзии.

През това време нарязаната франзелка се намазва с чесновата паста и си чака реда.
 Патладжаните се пекат 30 минути, след което върху тях се поставят нарязаните домати, включва се горния реотан на фурната и се пече още 15 минутки.

Тук идва време за изпиването на нещо разхладително, ниско алкохолно, освежаващо. Все пак и аз съм човек, нали? :-)


Готовите патладжанени кръгчета се прехвърлят върху франзелата и се пъхат във фурната за около 10 минутки. Целта е франзелката съвсем леко да покафенее отдолу и да стане хрупкава.

След като франзелките са леко покафенели отдолу се изваждат, поръсват се с малко сирене и ситно нарязан зелен лук. При липса на зелен лук, всичко друго зелено, като магданоз например, би свършило същата работа. Готовите брушети/брускети се подреждат красиво и се казва:

Да ви е сладко!

4 comments: