Winter can be beautiful

Winter can be beautiful

Saturday, January 31, 2015

Патладжанени хапки

Следващата ми рецепта е изпълнена с вид патладжан, който не съм виждала в България. Та се чудех как да го обясня в рецептата си и затова потърсих снимки в Гугъл. Съответно, чичо Гугъл, който знае всички, ме изпрати към сайт, от който научих за мнооогото видове патладжан, които съществуват. Аз използвах Chinese eggplant (китайски патладжан).  http://www.foodsubs.com/Eggplants.html
Продукти:
3-4 китайски патладжана
1-2 домата
100 г сирене
1-2 преснен лук
1-2 скилидки чесън (пресован)
1-2 с.лъжици изцедено кисело мляко
1  с.лъжици майонеза

Приготовление:
Патладжаните се измиват, дръжката се отрязва, и с дълъг нож се нарязват по дължина. Ивиците не бива да са много тънки, за да не се скъсат, или пък много дебели, за да не се счупят при аранжирането. Опитайте се да ги нарежете на около 3-4 мм. Намазват се леко с мазнина, посоляват се, и се запичат на грил. Аз ползвам грилован тиган. Запичат се колкото да се получат красиви шарки и да омекнат малко.
След като патладжанените ленти са готови, се поставят на кръст две по две. С четка се разнася малко от чесновата паста, а по средата, там където се кръстосват лентите, се поставя парче домат, а върху него парче сирене, пак домат. След което краищата на патладжана се завиват така, че да се получи пакетче. Дясното отива отляво, горното отива надолу, левите надясно, долните нагоре. Надявам се обяснението да е разбираемо.

Идеи:
Комбинацията между патладжан, домат, сирене и чесън е наистина добра. Още по-добре се получава, когато ястието е презентирано/представено подобаващо. Човек се храни също с очите си, така че е хубаво храната да е оформена красиво.За целта, с помощта на четка намазах пакетчетата със смес от кисело мляко, майонеза и чесън, а отгоре декорирах с нарязани листенца от зелен лук.

Да ви е сладко!



1 comment:

  1. Красота!!! Сигурна съм, че е уникално вкусно! Предполагам, че ще се получи и с нашенските патладжани, може би няма съществена разлика във вкусовете на двата сорта. Ще пробвам, като си купя грил тиган, и ще ти кажа. 😊

    ReplyDelete