Winter can be beautiful

Winter can be beautiful

Thursday, January 29, 2015

Картофени рошковци







Картофените ми рошковци са вдъхновени от Картофените гнезда на Йоли. Тъй като наличните ми форми за кексчета бяха някакви нестардартни, купени от Икеа, та формата не се получи точно каквато трябва..
Мога да споделя, че крайния резултат беше едно ефектно предястие. Студено ми хареса дори повече. Носих на работа на следващия ден, та рошковците бяха нощували в хладилник.
    Рецепта:
4-5 картофа се настъргват на едрото ренде. Хубаво се измиват и се оставят да се изцедят. Подсушават се, след което се посоляват и поръсват с не много мазнина. Така овкусената смес се разпределя във формички за кексчета, като се прави вдлъбнатинка, в която по-късно ще се сложи плънката. Сместа не е необходимо да се заглажда. Рошавите картофки са по-ефектни.Запичат се във фурната почти до готовност.
    Плънка:
Връзка пресен спанак се нарязва и се задушава в тиган с мазнина за 3-5 минутки. Може да се добави и връзка пресен лук по желание.
След като спанакът е готов се маха от котлона и се добавят 2 яйца. Сместа се разбърква.
Накрая се добавя натрошено сирене. (Мисля, плънката може да бъде най-разнообразна. Зависи от фантазията ви. Следващия път ще опитам с печена чушка и сирене, или с кашкавал и колбас).
Така приготвената плънка се разпределя в полуизпечените картофени кошнички. Рошковците се запичат още 5-10 минутки, или до готовност. Аранжират с парченце домат.
   Съвети: Картофите явно не поемат мазнина и готовите рошковците са мазни. За да се отнеме част от излишната мазнина е хубаво да се извадят и оставят за няколко минути върху домакинска хартия.

Знам, че не съм добра в писането на рецепти, защото много от кулинарните ми произведения са чиста проба експерименти. И никога не знам нито мерки, нито засичам време. Разчитам на интуицията си и на многогодишния ми стаж в кухнята хахахах :-)
Но щом ще си правя кулинарен блог, трябва да го направя професионално, та обещавам, че отсега нататък ще се опитам да записвам мерки, време на приготвене, и други полезни данни.

1 comment: